Divendres 5 de juliol de 2024

Club de lectura LGTBIQ+

Inici activitat: 19:00 H
Lloc: Espai LGTBI Mar C Llop - Carrer del Torín 8, baixos Girona 17001

Autor: Fernando Olmeda

Fernando Olmeda ha desenvolupat una llarga trajectòria a l’àmbit de la comunicació, el periodisme i la historiografia, així com en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ i de les víctimes de la dictadura franquista. A més de El látigo y la pluma, ha escrit altres llibres de referència a l’àmbit de la memòria democràtica, com El Valle de los Caídos. Una memoria de España o Mexique: la última crónica de Sofía Blasco. També és autor de novel·les (Contraseñas íntimas y A seis pasos de ti) i biografies (Gerda Taro, fotógrafa de guerra y Gyenes, el fotógrafo del optimismo). En la seva faceta com a periodista i comunicador, va presentar durant diversos anys els programes de notícies a Telemadrid i Telecinco. També va dirigir nombrosos espais d’actualitat a diferents cadenes de televisió estatals i autonòmiques. Va dirigir el documental biogràfic El viaje de Carla, sobre la vida de l’activista Carla Antonelli. Ha rebut els guardons més importants que reconeixen el compromís de persones i entitats amb el col·lectiu LGTBIQ+.

 

Obra: El látigo y la pluma

El látigo y la pluma, en les pàgines de les quals es reivindica l’honor robat a tots els qui van ser perseguits i ultratjats durant el franquisme a causa de la seva orientació sexual, reconstrueix la realitat d’aquella època ominosa, se submergeix a les seves catacumbes i, de la mà de les víctimes , ens revela el dolor immens i irreparable que va causar el règim de Franco a tots aquells que va considerar els seus enemics, els homosexuals entre ells.

Al costat de Fernando Olmeda, i acompanyant els protagonistes de les històries que es recullen al llibre, el lector s’embarca en un esgarrifós pelegrinatge als confins del dany patit per milers de persones assenyalades amb un estigma que va pretendre aniquilar les seves ànimes. Aquest recorregut tindrà escales delirants: presidis, delacions, casernes, seminaris, pavellons d’invertits, pallisses, lleis punitives, convents, cinemes, urinaris…

Convertit ja en un clàssic contemporani, la reedició de El látigo y la pluma. Homosexuales en la España de Franco revela a les noves generacions els detalls d’aquell viatge terrible al cor de la infàmia.

«Sabrás, gracias a este relato, quiénes somos y de dónde venimos. Te palparás para asegurarte de dónde estamos y entenderás que vivimos en deuda con quienes nos precedieron para configurar una ruta sólida, luminosa, multicolor y diversa» (del pròleg de Bob Pop)

Tancament del primer cicle del Club de lectura LGTBIQ+
Pica-pica “de traje”

Si vols participar-hi, envia’ns un mail a espailgtbi.gi@gmail.com

Organitza: Espai LGTBI i GLG