Qui som?
Espai LGTBI Girona
L’Espai LGTBI de Girona és l’equipament de referència en temàtica LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals).
La comunitat LGTBI i la resta de la ciutadania disposen d’un equipament públic des d’on s’ofereix un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció, en coordinació amb les entitats i les diverses administracions.
A més, L’Espai desenvolupa un programa cultural, d’acció comunitària i sensibilització obert a tota la societat, i que complementa les activitats que promouen les diverses entitats que fan ús d’aquest equipament de manera permanent o puntual.
Associació de Famílies LGTBI (FLG)
FLG – Associació de Famílies LGTBI va començar a treballar l’any 2001 per promoure la normalització de les famílies lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en tots els àmbits de la societat.
El seu objectiu és afavorir la igualtat plena en drets i obligacions de les famílies i els seus infants.
A la vegada, actua com a espai d’acollida, informació, formació, apoderament i suport mutu de totes les persones que en són membres, proporcionant als infants espais de llibertat i eines que els facin coneixedors de la seva realitat familiar com a valor de dignitat.
També desenvolupa una important tasca de formació sobre diversitat familiar orientada als centres educatius.
Més informació: www.familieslg.org
Associació TRANS* de Girona
Associació Trans* Girona és una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure i garantir els drets de les persones trans*, així com d’altres comunitats marginals que puguin interseccionar amb la comunitat trans*.
Per aconseguir-ho, es realitzen activitats, manifestacions i concentracions. Això permet promoure un espai segur per persones del col·lectiu LGTBI+, i més específicament, del col·lectiu trans*, així com donar-li visibilitat a aquest.
Més informació: www.transgirona.org
Front d'Alliberament Gai de Catalunya
El Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) neix del grup d’estudis MELH que va reunir-se regularment entre 1972 i 1975. El FAGC és funda com a tal el 1975. El primer objectiu era l’abolició de la Llei de Perillositat Social i aturar les incursions de la policia als locals i llocs de trobada gai.
Actualment, és una entitat que té com a propòsit la defensa dels drets i llibertats de les comunitats LGBTI, la prevenció d’actituds contràries a aquests drets, la informació i l’organització d’activitats culturals i la lluita per un canvi social que acabi amb el cis-heteropatriarcat. Entre els fundadors de l’entitat, hi havia Armand Fluvià, Aloisios, Miquel Arias, Francesc Xavier Collado, Lubara Guilver i Germà Pedra. Altres noms vinculats als inicis són Eliseu Picó, pedagog; Fabià Puigserver, dramaturg; Alberto Cardín, escriptor; Ventura Pons, cineasta, o Germà Pedra. Altres noms importants en la seva història han estat en Jordi Petit, Miquel Lòpez o en Xavier Parnau, un dels fundadors del FAGC Girona en el 1988.
La història del FAGC és també la història del moviment gai a Catalunya.
Cal destacar que el FAGC va presentar-se com acusació popular en el judici per l’assassinat de la transsexual Sonia Rescalvo a la glorieta del parc de la Ciutadella i va impulsar la iniciativa de batejar amb el seu nom l’esmentada glorieta, que s’ha convertit en un dels símbols de la lluita pels drets LGTBI més visibles a Barcelona. El FAGC ha dut a terme multitud de campanyes per reivindicar la llibertat de tothom, més enllà del context estrictament gai, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
Més informació: Instagram FAGC
Grup de Lesbianes Girona GLG
L’associació GLG va sorgir del grup de dones del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) a Girona i va ser fundada el 1996 i legalitzada l’any 1998. Durant aquest temps el GLG ha treballat per l’alliberament sexual, la qual cosa en el marc de les comarques gironines implica donar visibilitat a les lesbianes. L’activitat del GLG va molt lligada a l’aspecte reivindicatiu per tal d’aconseguir el reconeixement social i públic de l’homosexualitat.
Aquests 15 anys el GLG ha lluitat per la visibilitat lèsbica i l’alliberament sexual amb actuacions ben diverses, com per exemple l’edició de la revista gironina “Matisos” en col·laboració amb el FAGC de Girona, l’organització conjunta de les concentracions del 28 de juny, diada per l’alliberament LGTB, la realització del programa radiofònic de Ràdio Salt “El Guirigai” per divulgar temes relacionats amb lesbianes, gais i transsexuals, o la participació a les barraques de les Festes de Girona.
El GLG també va participar de la creació de la Comissió Unitària 28 de juny de Girona per commemorar el dia de l’alliberament LGTB a la ciutat de Girona amb la FAGC, Maulets i Far. Aquesta comissió gironina s’emmarca en la Comissió Unitària 28 de juny de Catalunya, amb associacions de tot el Principat. En l’actualitat els grups que en formen part són el Grup de Lesbianes de Girona, FAGC a Girona, Brot Bord, Girona Orgullosa i l’associació universitària Sinverguenza.
Més informació: Instagram GLG
Comissió Unitària 28 juny (CU28J)
La Comissió Unitària 28 de Juny (CU28J) està format per diverses entitats LGTBI gironines, incloent-hi el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Associació Trans de Girona, Grup de Lesbianes de Girona (GLG) i Associació de Famílies LGTBI (FLG). Aquestes entitats gestionen l’Espai LGTBI de Girona i treballen per la visibilització del col·lectiu trans i la defensa dels seus drets.
En resum, aquests grups i entitats fan una tasca essencial per a la comunitat LGTBI a Girona, defensant els seus drets i fent possible un espai d’acollida i suport per a totes les persones que són simpatitzants de la causa LGTBI.